Egészségnap

Drog- és túlzott alkoholfogyasztást megelőző, tudományosan megalapozott módszereket és eszközöket alkalmazó programok megvalósítása

Az alkoholtartalmú italok élvezete szorongást oldó, a hangulatot kedvezően befolyásoló világszerte elterjedt szokás. A bizonyos mértéket meghaladó, rendszeres alkoholfogyasztás hozzászokást, sőt függőséget eredményez. Káros hatással van nemcsak a testi egészségre, hanem a személyiségre is. Ebből ered az alkohollal kapcsolatos problémák hosszú sora is. Az alkoholizmus több mint egyéni egészségprobléma: olyan önkárosító magatartásforma, amelynek gyökerei, motivációs háttere az egyén rossz életminőségében, depressziós, szorongásos életérzésében, lelki egyensúlya elvesztésében, végső fokon a lelki egészség károsodásában keresendő.

Kábítószernek, drognak tekinthetők mindazok a szerves vegyületek, amelyek a központi idegrendszerre nyugtató, vagy éppen ellenkezőleg stimuláló hatással bírnak, használatuk az öröm érzésével, eufóriával jár, rendszeres fogyasztásuk toleranciát, függőséget, egészségkárosodást, elvonásuk pedig súlyos tüneteket okoz.A kábítószer-használat kialakulásában az egyén személyisége és egyes környezeti tényezők közötti kölcsönhatások szerepelnek. Számos tényező játszhat szerepet abban, hogy az egyén droghasználóvá válik a teljesség igénye nélkül pl.: családi okok, az egyén személyisége, depresszióra való hajlandósága, érzelmi kiegyensúlyozottsága, csorbult önbecsülése, a védtelenség és kiszolgáltatottság érzése, az önkontroll hiánya, továbbá társadalmi és kulturális tényezők, mint a kortárs csoportok hatása, a kortárs modell követése, közös szórakozás, stb.

Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása

Étrendünk, táplálkozási szokásaink és a leggyakoribb nem fertőző idült betegségek előfordulása között szoros kapcsolat van. Mindezekért hibáztatható a nagymértékű zsír és szénhidrátfogyasztás, valamint a magas energia-bevitel.

Egy-egy ország népességének étrendje és táplálkozási szokásai mélyen gyökereznek. A táplálkozással összefüggő súlyos betegségteher ismeretében azonban elodázhatatlan, hogy igyekezzünk változtatni a helyzeten. A megelőzési törekvések akkor érik el céljukat, ha az emberekben tudatosodik, milyen egészségkárosodással fenyeget a helytelen táplálkozás, és milyen haszon remélhető az egészséges táplálkozástól.

A program célja:

- A táplálkozással összefüggő betegségek gyakoriságának csökkentése, a lakosság egészségi állapotának javítása egészséges táplálkozással.

- Az egészséges táplálkozás ismereteinek terjesztése.

- A túlsúly, elhízás gyakoriságának megállítása, csökkentése.

- Megismertetni az érdeklődőket a táplálékok összetevőivel

- Egészséges étrend kialakítás

- A lakosság egészségkultúrájának fokozása

Az egészséges táplálkoz népszerűsítése érdekében az önkormányzat a lakosság részére egy egésznapos egészségnapot szervez a településen.

 

www.szederkeny-egeszseg.hu

© 2024 www.szederkeny-egeszseg.hu - Szederkény - Minden jog fenntartva.